Kto ma ochotę na niebiańskie łakocie? i to w super zdrowym wegańskim wydaniu! Takie "Rafaello" można zajadać bezkarnie, bo jego składniki to samo zdrowie, no i nie zamienia się w wałeczki tłuszczu tu i ówdzie! Sprawdźcie koniecznie, zróbcie i podjadajcie na zdrowie! :D
1
szkl. suchej białej fasoli
1
szkl. wiórek kokosowych*
+ dodatkowo do obtoczenia
5
łyżek oleju kokosowego
ok.
½
szkl. mleka roślinnego (dobrze pasuje migdałowe lub
sojowe)
1-2
łyżki syropu z agawy
kilka
kropli ekstraktu z migdałów
migdały
blanszowane (można kupić już obrane lub przygotować samemu)
Fasolę
przebierz, umyj, zalej wodą i odstaw do namoczenia (najlepiej na
noc). Następnego dnia odcedź fasolę, zalej świeżą wodą i
ugotuj do miękkości. Olej kokosowy podgrzej na małym ogniu, aby
stał się płynny. Wszystkie składniki, oprócz blanszowanych
migdałów, blenduj przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy.
Pamiętaj, by mleko dodawać stopniowo i tylko tyle, aby uzyskać
odpowiednią, dość gęstą, konsystencję.
Masę
przełóż do lodówki i schładzaj przez kilka godzin, aby
zgęstniała. Z zimnej masy formuj w dłoniach małe kulki, do środka
każdej wkładając blanszowanego migdała. Każda kulkę obtocz w
wiórkach kokosowych. Przechowuj w lodówce.
*kupując
wiórki kokosowe wybieraj bio, ponieważ są wolne od konserwantów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz