Etykiety

sobota, 13 kwietnia 2013

NIEBO W BUZIAKU czyli veganRAFAELLO

Kto ma ochotę na niebiańskie łakocie? i to w super zdrowym wegańskim wydaniu! Takie "Rafaello" można zajadać bezkarnie, bo jego składniki to samo zdrowie, no i nie zamienia się w wałeczki tłuszczu tu i ówdzie! Sprawdźcie koniecznie, zróbcie i podjadajcie na zdrowie! :D




1 szkl. suchej białej fasoli

1 szkl. wiórek kokosowych* + dodatkowo do obtoczenia

5 łyżek oleju kokosowego

ok. ½ szkl. mleka roślinnego (dobrze pasuje migdałowe lub sojowe)

1-2 łyżki syropu z agawy

kilka kropli ekstraktu z migdałów

migdały blanszowane (można kupić już obrane lub przygotować samemu)



Fasolę przebierz, umyj, zalej wodą i odstaw do namoczenia (najlepiej na noc). Następnego dnia odcedź fasolę, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Olej kokosowy podgrzej na małym ogniu, aby stał się płynny. Wszystkie składniki, oprócz blanszowanych migdałów, blenduj przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy. Pamiętaj, by mleko dodawać stopniowo i tylko tyle, aby uzyskać odpowiednią, dość gęstą, konsystencję. 




Masę przełóż do lodówki i schładzaj przez kilka godzin, aby zgęstniała. Z zimnej masy formuj w dłoniach małe kulki, do środka każdej wkładając blanszowanego migdała. Każda kulkę obtocz w wiórkach kokosowych. Przechowuj w lodówce. 



*kupując wiórki kokosowe wybieraj bio, ponieważ są wolne od konserwantów 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz