Kotleciki z fasoli
adzuki (ok.
16 kotletów)
1
szkl. fasoli adzuki
Przebierz,
umyj i namocz na ok. 8-10 godz., najlepiej na noc. Odcedź, zalej
świeżą wodą, dodaj ½
wodorostu kombu pociętego w małe paseczki. Zagotuj,
a
następnie gotuj na małym ogniu przez godzinę lub dłużej, aż fasola
będzie zupełnie miękka, a woda prawie odparowana.
W
międzyczasie przygotuj:
5
pełnych łyżek płatków owsianych
Zalej
letnią przegotowaną wodą ok. 1 cm. ponad płatki. Odstaw do
napęcznienia.
1
duża czerwona cebula
10
dużych pieczarek
1
łyżka oleju z pestek winogron (może być inny)
pieprz i sól
Cebulę
posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone
w kostkę
pieczarki i smaż mieszając przez kilka minut. Pod koniec oprósz
pieprzem i solą do smaku.
Do
ugotowanej fasoli dodaj napęczniałe płatki owsiane oraz:
po
1 łyżce słodkiej sproszkowanej papryki, kminku mielonego
i Ziół
Małgorzatki*
po
½ łyżeczki kurkumy i
imbiru
sól
i sos sojowy do smaku
1
łyżkę miso
2
łyżki tahini
chilli
do smaku
*
zioła dostępne w sklepach internetowych
Wszystko
zmiksuj, ale nie bardzo dokładnie. Dodaj przygotowane pieczarki oraz
4 łyżki nasion słonecznika (łuskanych), dokładnie wymieszaj i
odstaw masę do schłodzenia na min. godzinę (może być na noc).
Formuj nieduże kotlety, obtaczaj
w mące razowej orkiszowej (lub
innej).
Smaż
z na średnim ogniu na mieszaninie oleju z pestek winogron i oleju
kokosowego (doda wspaniałego aromatu i nada egzotycznego smaczku).
Upieczone kotlety odkładaj na papierowe serwetki, aby odsączyć
nadmiar tłuszczu.
Kotlety
są z wierzchy chrupiące, a w środku wilgotne i mięciutkie, z
wyczuwalnym
„na ząb” słonecznikiem i kawałeczkami pieczarek.
Zjedliśmy je z górką surówki i ugotowaną qinoą wymieszaną z
pomidorem
i posiekanym szczypiorkiem. Do tego pyszny sos czosnkowy z
nerkowców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz