Etykiety

środa, 10 kwietnia 2013

Kotleciki z fasoli adzuki (ok. 16 kotletów)

1 szkl. fasoli adzuki
Przebierz, umyj i namocz na ok. 8-10 godz., najlepiej na noc. Odcedź, zalej świeżą wodą, dodaj ½ wodorostu kombu pociętego w małe paseczki. Zagotuj, 
a następnie gotuj na małym ogniu przez godzinę lub dłużej, aż fasola będzie zupełnie miękka, a woda prawie odparowana.

W międzyczasie przygotuj:

5 pełnych łyżek płatków owsianych
Zalej letnią przegotowaną wodą ok. 1 cm. ponad płatki. Odstaw do napęcznienia.


1 duża czerwona cebula
10 dużych pieczarek
1 łyżka oleju z pestek winogron (może być inny)
pieprz i sól
Cebulę posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone 
w kostkę pieczarki i smaż mieszając przez kilka minut. Pod koniec oprósz pieprzem i solą do smaku.


Do ugotowanej fasoli dodaj napęczniałe płatki owsiane oraz:
po 1 łyżce słodkiej sproszkowanej papryki, kminku mielonego
i Ziół Małgorzatki*
po ½ łyżeczki kurkumy i imbiru
sól i sos sojowy do smaku
1 łyżkę miso
2 łyżki tahini
chilli do smaku
* zioła dostępne w sklepach internetowych
Wszystko zmiksuj, ale nie bardzo dokładnie. Dodaj przygotowane pieczarki oraz 4 łyżki nasion słonecznika (łuskanych), dokładnie wymieszaj i odstaw masę do schłodzenia na min. godzinę (może być na noc). Formuj nieduże kotlety, obtaczaj 
w mące razowej orkiszowej (lub innej).


Smaż z na średnim ogniu na mieszaninie oleju z pestek winogron i oleju kokosowego (doda wspaniałego aromatu i nada egzotycznego smaczku). Upieczone kotlety odkładaj na papierowe serwetki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 
 

Kotlety są z wierzchy chrupiące, a w środku wilgotne i mięciutkie, z wyczuwalnym 
„na ząb” słonecznikiem i kawałeczkami pieczarek. 


Zjedliśmy je z górką surówki i ugotowaną qinoą wymieszaną z pomidorem 
i posiekanym szczypiorkiem. Do tego pyszny sos czosnkowy z nerkowców. 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz