Etykiety

wtorek, 23 kwietnia 2013

MUFFINY EKSTRA CZEKOLADOWE

Moi mężczyźni to łasuszki, uwielbiają czekoladowe smaki i łakocie... Specjalnie dla nich wyczarowałam dziś małe co nieco. Oczywiście musiało być mocno czekoladowo (według moich chłopaków) a przede wszystkim zdrowo (według mnie). Na szczęście są składniki i sztuczki, dzięki którym łakocie mogą być zarówno przepyszne, jak i super zdrowe, co pozwala zadowolić obie strony:)




1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy razem z miąższem
1 banan i 1 gruszka (bez skórki i gniazda nasiennego) zmiksowane blenderem na mus

¼ szklanki oleju z pestek winogron

½ łyżeczki naturalnego ekstraktu z pomarańczy

¼ szklanki drobnego cukru trzcinowego

½ szklanki kakao

1 pełna łyżeczka sody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1½ szklanki mąki orkiszowej typ 630 (½ szklanki można zastąpić pełnoziarnistą mąką orkiszową lub pszenną graham)

1 łyżka octu jabłkowego

¾ tabliczki gorzkiej czekolady (u nas ulubiona gorzka 71% kakao Bio Vivani)

Sok pomarańczowy wymieszaj z ekstraktem z pomarańczy, musem bananowo-gruszkowym, olejem i cukrem. Dodaj kakao, proszek i sodę - wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Na koniec dorzuć czekoladę pokrojoną w kostkę i dolej ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszaj. Formę na 12 muffin wyłóż papierkami do muffin i napełnij je (wychodzi mniej więcej po ponad 2 łyżki ciasta na muffina). Piecz w temp. 180°C przez około 20 minut. Sprawdź patyczkiem, jeżeli jest czysty po wetknięciu w muffina, oznacza, że babeczki są gotowe. 
Przed podaniem możesz polać syropem z chleba świętojańskiego.



Ekstra czekoladowe mufinki ze szklaneczką mleka sojowego i popołudnie nabiera niesamowitego smaku:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz