Etykiety

niedziela, 14 kwietnia 2013

Lody truskawkowe 100% roślinne

Przygrzało, aż się nam lodów zachciało:)

Wow, dziś było naprawdę pięknie i cieplutko. Wiosna wreszcie przegnała szarą zimę i rozpromieniła się na całego. Kochamy słońce, ciepełko i lody! Tęskniliśmy za tym trio przez dłuuuugie miesiące, aż w końcu przygrzało wyjątkowo przyjemnie. Sezon na kręcenie lodów czas zacząć! :D


Lody truskawkowe

1 szkl. orzechów nerkowca
ulubione mleko roślinne
400 g mrożonych truskawek (w sezonie świeże)
2 dojrzałe banany
3 łyżki inuliny*
2 łyżki syropu z agawy
kilka kropli ekstraktu z wanilii

Nerkowce zalej mlekiem roślinnym, tak aby były całe zakryte. Odstaw do namoczenia na 2-3 godziny. Po tym czasie przełóż wraz z mlekiem do blendera, dodaj inulinę, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii, truskawki i pokrojone banany. Całość miksuj dodając stopniowo mleko roślinne (mleka dodaj tyle, aby uzyskać kremową konsystencję). Gdy uzyskasz już gładką konsystencję, przełóż całość do płaskiego, szerokiego pojemnika, zakryj i wstaw do zamrażalki. Po godzinie wyjmij i dokładnie wymieszaj. Ponownie wstaw do zamrażalki na ok. godzinę, znów wyjmij i dokładnie wymieszaj. Tę czynność powtórz jeszcze raz. Po trzeciej godzinie lody są już gotowe. 


Teraz wystarczy je dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków. Polaliśmy je syropem z chleba świętojańskiego i rozkoszowaliśmy się... rozkoszowaliśmyyyy... mniamu mniam:)


Jeśli po trzech mieszaniach zostawimy lody w zamrażalce, aby spałaszować je później warto przed podaniem wcześniej przełożyć je do lodówki by zmiękły, ponieważ w zamrażalce zamarzną na kość;)

*Inulina jest prebiotykiem, stanowiącym pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, takich jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium. Bakterie te, inaczej probiotyki (z greki: wspierające życie) są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Inulinę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Występuje w wielu roślinach, ale najczęściej pozyskuje się ją z korzeni agawy, cykorii lub topinamburu.

Lody można również wykorzystać do przygotowania pysznych szejków. Wystarczy zmiksować np. świeżego ananasa i mango z lodami (dodajemy mocno zamrożone) i mlekiem roślinnym.

Zrobienie lodów zabiera trochę czasu, trzeba pilnować, by wymieszać je w odpowiednim czasie, co nadaje im lepszą konsystencję, więc jeśli lubisz zdrowe domowe lody warto zaopatrzyć się w specjalne urządzenie. Ja jutro właśnie tak zrobię!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz