Przygrzało, aż się nam
lodów zachciało:)
Wow, dziś było naprawdę
pięknie i cieplutko. Wiosna wreszcie przegnała szarą zimę i
rozpromieniła się na całego. Kochamy słońce, ciepełko i lody!
Tęskniliśmy za tym trio przez dłuuuugie miesiące, aż w końcu
przygrzało wyjątkowo przyjemnie. Sezon na kręcenie lodów czas
zacząć! :D
Lody truskawkowe
1 szkl. orzechów
nerkowca
ulubione mleko roślinne
400 g mrożonych
truskawek (w sezonie świeże)
2 dojrzałe banany
3 łyżki inuliny*
2 łyżki syropu z agawy
kilka kropli ekstraktu z
wanilii
Nerkowce zalej mlekiem
roślinnym, tak aby były całe zakryte. Odstaw do namoczenia na 2-3
godziny. Po tym czasie przełóż wraz z mlekiem do blendera, dodaj
inulinę, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii, truskawki i pokrojone
banany. Całość miksuj dodając stopniowo mleko roślinne (mleka
dodaj tyle, aby uzyskać kremową konsystencję). Gdy uzyskasz już
gładką konsystencję, przełóż całość do płaskiego,
szerokiego pojemnika, zakryj i wstaw do zamrażalki. Po godzinie
wyjmij i dokładnie wymieszaj. Ponownie wstaw do zamrażalki na ok.
godzinę, znów wyjmij i dokładnie wymieszaj. Tę czynność powtórz
jeszcze raz. Po trzeciej godzinie lody są już gotowe.
Teraz
wystarczy je dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków.
Polaliśmy je syropem z chleba świętojańskiego i rozkoszowaliśmy
się... rozkoszowaliśmyyyy... mniamu mniam:)
Jeśli po trzech
mieszaniach zostawimy lody w zamrażalce, aby spałaszować je
później warto przed podaniem wcześniej przełożyć je do lodówki
by zmiękły, ponieważ w zamrażalce zamarzną na kość;)
*Inulina
jest prebiotykiem,
stanowiącym
pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych, takich jak
Lactobaccillus
czy Bifidobacterium.
Bakterie te, inaczej probiotyki
(z greki: wspierające życie) są niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania całego organizmu. Inulinę można kupić w sklepach
ze zdrową żywnością. Występuje w wielu roślinach, ale
najczęściej pozyskuje się ją z korzeni agawy, cykorii lub
topinamburu.
Lody można również
wykorzystać do przygotowania pysznych szejków. Wystarczy zmiksować
np. świeżego ananasa i mango z lodami (dodajemy mocno zamrożone) i
mlekiem roślinnym.
Zrobienie lodów zabiera
trochę czasu, trzeba pilnować, by wymieszać je w odpowiednim
czasie, co nadaje im lepszą konsystencję, więc jeśli lubisz zdrowe
domowe lody warto zaopatrzyć się w specjalne urządzenie. Ja jutro
właśnie tak zrobię!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz