Niby zwykły budyń, a
jednak kryje w sobie niezwykły smaczek i jest świetną zdrową
alternatywą dla wszelkiego rodzaju przesłodzonych deserów,
oferowanych przez handel, które oprócz dwóch białych trucizn
cukru i mleka zawierają barwniki, konserwanty i nie wiadomo, co
jeszcze, czyli same zbędne, a przede wszystkim szkodliwe dla zdrowia
składniki. I takie właśnie „śmieci” polecane są dla
dzieci... A przecież tak niewiele potrzeba, by przygotować smaczny
i zdrowy przysmak, który z pewnością zasmakuje maluchom i nie
tylko:)
½
l mleka sojowego naturalnego bez cukru
1
budyń waniliowy bez cukru (np. Dr. Oetker)
1-2
łyżki cukru trzcinowego Muscovado nierafinowanego ciemnego
szczypta
imbiru
syrop
z karobu do polania
Do
mleka dodaj cukier i imbir. Przygotuj budyń według przepisu na
opakowaniu. Przelej do salaterek, polej syropem i pyszny, zdrowy
deser gotowy!
Ciemne
Muscovado nadaje budyniowi ciekawy smaczek, a karob niezwykły aromat
i dodatkową słodycz.
Możesz
część budyniu przelać do plastikowego pudełeczka, zakryć folią
spożywczą, aby nie powstał kożuch, a po schłodzeniu przełożyć
do lodówki. Następnego dnia zdejmij folię, skrop budyń syropem z
karobu lub agawy, szczelnie zamknij i zapakuj dziecku do szkoły.
Jest to jedno z ulubionych drugich śniadań naszego synka:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz