Etykiety

środa, 24 kwietnia 2013

BUDYŃ WANILIOWY

Niby zwykły budyń, a jednak kryje w sobie niezwykły smaczek i jest świetną zdrową alternatywą dla wszelkiego rodzaju przesłodzonych deserów, oferowanych przez handel, które oprócz dwóch białych trucizn cukru i mleka zawierają barwniki, konserwanty i nie wiadomo, co jeszcze, czyli same zbędne, a przede wszystkim szkodliwe dla zdrowia składniki. I takie właśnie „śmieci” polecane są dla dzieci... A przecież tak niewiele potrzeba, by przygotować smaczny i zdrowy przysmak, który z pewnością zasmakuje maluchom i nie tylko:)


½ l mleka sojowego naturalnego bez cukru
1 budyń waniliowy bez cukru (np. Dr. Oetker)
1-2 łyżki cukru trzcinowego Muscovado nierafinowanego ciemnego
szczypta imbiru
syrop z karobu do polania


Do mleka dodaj cukier i imbir. Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Przelej do salaterek, polej syropem i pyszny, zdrowy deser gotowy!

Ciemne Muscovado nadaje budyniowi ciekawy smaczek, a karob niezwykły aromat i dodatkową słodycz.
Możesz część budyniu przelać do plastikowego pudełeczka, zakryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, a po schłodzeniu przełożyć do lodówki. Następnego dnia zdejmij folię, skrop budyń syropem z karobu lub agawy, szczelnie zamknij i zapakuj dziecku do szkoły. Jest to jedno z ulubionych drugich śniadań naszego synka:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz