Etykiety

czwartek, 21 listopada 2013

ROZGRZEWAJĄCA JAGLANKA NA CHŁODNO-MOKRY JESIENNY PORANEK




Kasza jaglana z rozgrzewającymi przyprawami poprawi humor i świetnie postawi na nogi nawet największego śpiocha. I choć to bardzo prosta potrawa rozgrzeje ciało i umysł, i radośnie wprowadzi w nadchodzący dzień.


1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
woda**
spora szczypta imbiru i kurkumy
garść rodzynek***
cynamon do posypania

Włóż do garnka kaszę, zalej wodą, dodaj rodzynki, imbir i kurkumę. Dobrze podgrzej, dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki, posyp cynamonem i zajadaj cieplutkie, a poczujesz jak cały organizm się rozgrzewa i nabiera wigoru.


* Aby szybko przygotować jaglankę warto mieć w lodówce zapas wcześniej ugotowanej kaszy. Wówczas przygotowanie ciepłego śniadania zajmie dosłownie kilka chwil, i do pracy lub szkoły wystartujemy rozgrzani i z potrzebną dawką energii.
** Ilość wody uzależniona jest od konsystencji jaką chcesz uzyskać.
*** Kupuj suszone owoce nie siarkowane!


JAK GOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ?
Po pierwsze warto zaopatrzyć się w kaszę dobrej jakości. Ja kupuję od gospodarza na rynku. Dzięki temu znam jej źródło pochodzenia, przy okazji miło porozmawiam, a co najważniejsze jest świeża i niezwykle aromatyczna. Ma wspaniały, lekko orzechowy smak, pięknie pachnie i aż kusi by ją zjeść. Ta kupiona w markecie przeszła spory kawał drogi zanim tam trafiła i tak naprawdę nie mam pewności skąd pochodzi, a o jej świeżości i jakości nie wspomnę. Poza tym nie smakuje tak wybornie...
A przygotowanie kaszy jest banalnie proste. Wlewamy do garnka 3 szklanki wody, wsypujemy 1 szklankę przepłukanej na sicie kaszy jaglanej, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez 10 minut - nie mieszamy! Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, zakrywamy pokrywką i odstawiamy na 10-15 minut. I kasza gotowa!:) Teraz można ją od razu pałaszować lub po schłodzeniu wstawić do lodówki (można przechowywać 3 dni) i używać w każdej chwili do przygotowywania pysznego i zdrowego jedzonka.
Jeśli masz czas i chęci, zawsze kiedy potrzebujesz możesz gotować świeżą porcję kaszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz