Kasza
jaglana z rozgrzewającymi przyprawami poprawi humor i świetnie
postawi na nogi nawet największego śpiocha. I choć to bardzo
prosta potrawa rozgrzeje ciało i umysł, i radośnie wprowadzi w
nadchodzący dzień.
1
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
woda**
spora
szczypta imbiru i kurkumy
garść
rodzynek***
cynamon
do posypania
Włóż
do garnka kaszę, zalej wodą, dodaj rodzynki, imbir i kurkumę.
Dobrze podgrzej, dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki, posyp
cynamonem i zajadaj cieplutkie, a poczujesz jak cały organizm się
rozgrzewa i nabiera wigoru.
*
Aby szybko przygotować jaglankę warto mieć w lodówce zapas
wcześniej ugotowanej kaszy. Wówczas przygotowanie ciepłego
śniadania zajmie dosłownie kilka chwil, i do pracy lub szkoły
wystartujemy rozgrzani i z potrzebną dawką energii.
**
Ilość wody uzależniona jest od konsystencji jaką chcesz uzyskać.
***
Kupuj suszone owoce nie siarkowane!
JAK
GOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ?
Po
pierwsze warto zaopatrzyć się w kaszę dobrej jakości. Ja kupuję
od gospodarza na rynku. Dzięki temu znam jej źródło pochodzenia,
przy okazji miło porozmawiam, a co najważniejsze jest świeża i
niezwykle aromatyczna. Ma wspaniały, lekko orzechowy smak, pięknie
pachnie i aż kusi by ją zjeść. Ta kupiona w markecie przeszła
spory kawał drogi zanim tam trafiła i tak naprawdę nie mam
pewności skąd pochodzi, a o jej świeżości i jakości nie
wspomnę. Poza tym nie smakuje tak wybornie...
A
przygotowanie kaszy jest banalnie proste. Wlewamy do garnka 3
szklanki wody, wsypujemy 1 szklankę przepłukanej na sicie kaszy
jaglanej, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia
przez 10 minut - nie mieszamy! Po tym czasie zdejmujemy garnek z
ognia, zakrywamy pokrywką i odstawiamy na 10-15 minut. I kasza
gotowa!:) Teraz można ją od razu pałaszować lub po schłodzeniu
wstawić do lodówki (można przechowywać 3 dni) i używać w każdej
chwili do przygotowywania pysznego i zdrowego jedzonka.
Jeśli
masz czas i chęci, zawsze kiedy potrzebujesz możesz gotować świeżą
porcję kaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz