Etykiety

czwartek, 21 listopada 2013

NALEŚNIKI GRYCZANO-JAGLANE


2 szklanki maki gryczanej*
1 szklanka maki jaglanej**
3 łyżki LSM+S***
1 łyżka skrobi kukurydzianej
po dużych szczyptach kurkumy i imbiru
szczypta soli
1 szklanka wody
2,5 szklanki mleka roślinnego****

Połącz suche składniki, dodaj mokre i dokładnie wymieszaj. 
Dodaj tyle płynu (wody/mleka roślinnego), by uzyskać ciasto konsystencji gęstej śmietany.

 Przykryj miskę i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Przed smażeniem wymieszaj ciasto i jeśli trzeba dodaj trochę płynu do uzyskania pożądanej konsystencji (ja musiałam dodać). Smaż na rozgrzanej patelni. Każdorazowo przed nalaniem ciasta wlej kapkę oleju z pestek winogron. 



Z tej porcji ciasta wyszło 16 naleśników o średnicy 20 cm.

Pyszne, sycące, pięknie pachnące gryką naleśniki mają ciekawą konsystencję. Na początku są lekko chrupiące z wierzchu i jeśli takie właśnie lubisz zjadaj je bezpośrednio po upieczeniu. Później stają się miękkie i trochę przypominają placki ziemniaczane.


Zjedliśmy je z kremem orzechowo-czekoladowym + dżem z czarnych porzeczek (bez cukru). Połączenie słodkiego kremu i kwaskowych porzeczek dało wyśmienity efekt. 


Naleśniki szybko znikały z talerza... A nasz synek stwierdził, że to najlepsze naleśniki jakie jadł.

* Aby uzyskać mąkę gryczaną i ** jaglaną wystarczy zmielić w młynku do kawy niepaloną kaszę gryczaną i kaszę jaglaną. Obie kasze kupuję na rynku od gospodarza. Te z marketu są nie porównywalne zarówno w smaku jak i w jakości. 
 Mielenie kaszy gryczanej na mąkę

 
 Mielenie kaszy jaglanej na mąkę

 

*** LSM+S, to zmielone w młynku do kawy: len, słonecznik, migdały i sezam, w proporcjach: 1½, 1, ½, 1.

**** Możesz użyć dowolnego, ulubionego mleka roślinnego. W tym przepisie użyłam mleka sojowego, tym razem kupionego. Choć sama przygotowuje różne mleka roślinne trzymam w szewce 2-3 kartoniki gotowca, tak na wszelki wypadek. Kując soję lub mleko sojowe wybieraj te niemodyfikowane genetycznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz