Etykiety

poniedziałek, 6 maja 2013

ZUPA BOTWINKOWA Z INDYJSKĄ NUTĄ


Choć pogoda jakoś nie do końca chce się wyklarować, to przyroda i tak ruszyła pełną parą! W warzywniakach i na ryneczkach z dnia na dzień pojawia się coraz więcej zieleninki, czyli tego, co roślinożercy lubią najbardziej:) Dziś trafiłam na dorodne pęki botwinki. Kupiłam dwa, jeden na zupę, drugi na jutrzejszy poranny koktajl... Zupa była pyszna, choć w zupełnie nietradycyjnym wydaniu, smakowitym wydaniu, z indyjską nutą.



1½ szkl. czerwonej soczewicy
1 spory batat (czerwony/słodki ziemniak)
4 średnie ziemniaki
1 czerwona cebula
4-6 ząbków czosnku
duży pęczek botwinki
pęczek natki pietruszki
2 liście laurowe
po 1 płaskiej łyżeczce kurkumy i mielonego kminku
½ łyżeczki imbiru
sól morska do smaku
około 1 łyżeczki lub więcej, jeśli lubisz pikantne smaki, przyprawy Kitchen King Masala*
100-150 ml mleczka kokosowego
1600 ml wody 


Do wrzącej wody dodaj przepłukaną na sicie soczewicę. Zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut zbierając tworzącą się pianę. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, ziemniaki i batata pokrojone w większą kostkę oraz liście laurowe, kurkumę, kminek i imbir. Jeśli botwinka ma buraczki oczyść je, ewentualnie pokrój i również dodaj do zupy. Gotuj 10 minut a następnie dodaj pokrojone w 3 cm kawałki gałązki od botwinki. Gotuj jeszcze kilka minut do miękkości ziemniaków. Dodaj sól do smaku oraz Kitchen King Masalę. Zdejmij garnek z ognia, dodaj mleczko kokosowe, drobno posiekane czosnek i natkę pietruszki oraz pokrojone w paski liście botwinki. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut, aby smaki i aromaty się połączyły i utworzyły wspaniały bukiet.


*Kitchen King Masala, to indyjska pikantna kompozycja przypraw. W jej skład wchodzą: kolendra, kmin, chili, kurkuma, pieprz, goździki, liście kozieradki, sól, gałka muszkat., imbir, kardamon, cynamon, liście laurowe, mąka z soczewicy, koper, kminek, gorczyca, czosnek, cebula, asafoetida. Dostępna jest np. w sklepie Internetowym Skworcu, w którym można się zaopatrzyć w wiele dobrej jakości przypraw. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz