Choć pogoda jakoś nie do końca chce się wyklarować, to przyroda i tak ruszyła pełną parą! W warzywniakach i na ryneczkach z dnia na dzień pojawia się coraz więcej zieleninki, czyli tego, co roślinożercy lubią najbardziej:) Dziś trafiłam na dorodne pęki botwinki. Kupiłam dwa, jeden na zupę, drugi na jutrzejszy poranny koktajl... Zupa była pyszna, choć w zupełnie nietradycyjnym wydaniu, smakowitym wydaniu, z indyjską nutą.
1½
szkl. czerwonej soczewicy
1
spory batat (czerwony/słodki ziemniak)
4
średnie ziemniaki
1
czerwona cebula
4-6
ząbków czosnku
duży
pęczek botwinki
pęczek
natki pietruszki
2
liście laurowe
po
1 płaskiej łyżeczce kurkumy i mielonego kminku
½
łyżeczki imbiru
sól
morska do smaku
około
1 łyżeczki lub więcej, jeśli lubisz pikantne smaki, przyprawy
Kitchen King Masala*
100-150
ml mleczka kokosowego
1600
ml wody
Do
wrzącej wody dodaj przepłukaną na sicie soczewicę. Zagotuj i
gotuj na średnim ogniu przez 5 minut zbierając tworzącą się
pianę. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, ziemniaki i batata
pokrojone w większą kostkę oraz liście laurowe, kurkumę, kminek
i imbir. Jeśli botwinka ma buraczki oczyść je, ewentualnie pokrój
i również dodaj do zupy. Gotuj 10 minut a następnie dodaj
pokrojone w 3 cm kawałki gałązki od botwinki. Gotuj jeszcze kilka
minut do miękkości ziemniaków. Dodaj sól do smaku oraz Kitchen King
Masalę. Zdejmij garnek z ognia, dodaj mleczko kokosowe, drobno
posiekane czosnek i natkę pietruszki oraz pokrojone w paski liście
botwinki. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut, aby smaki i aromaty się połączyły i utworzyły wspaniały bukiet.
*Kitchen King Masala, to indyjska pikantna kompozycja przypraw. W jej skład wchodzą: kolendra, kmin, chili, kurkuma,
pieprz, goździki, liście kozieradki, sól, gałka muszkat., imbir,
kardamon, cynamon, liście laurowe, mąka z soczewicy, koper, kminek,
gorczyca, czosnek, cebula, asafoetida. Dostępna jest np. w sklepie Internetowym Skworcu, w którym można się zaopatrzyć w wiele dobrej jakości przypraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz